Varför heter det Black Friday?

Varför heter det Black Friday? Ursprunget bakom shoppingfenomenet

Black Friday har blivit en av årets största shoppingdagar världen över, men många undrar: varför heter det egentligen Black Friday? I denna artikel utforskar vi ursprunget till namnet Black Friday, dess utveckling genom åren och hur det har påverkat vår moderna shoppingkultur. Vi kommer att dyka djupt in i historien, undersöka olika teorier och se hur fenomenet har spridit sig globalt.

Den ursprungliga betydelsen av Black Friday

När vi frågar oss varför det heter Black Friday, måste vi gå tillbaka i historien. Ursprungligen hade termen ingen koppling till shopping eller reor. Den första dokumenterade användningen av ”Black Friday” kan spåras till en finansiell kris i USA 1869. Denna händelse, känd som ”Guldpanik 1869”, orsakades av två spekulanter, Jay Gould och James Fisk, som försökte manipulera guldmarknaden. Deras agerande ledde till en krasch på aktiemarknaden den 24 september, vilket blev känt som ”Black Friday”.

Denna tidiga användning av termen ”Black Friday” har dock lite att göra med varför det heter Black Friday i dagens shoppingkontext. Det visar dock hur termen historiskt har använts för att beskriva katastrofala eller kaotiska händelser, vilket ger en intressant bakgrund till dess senare användning.

Från trafikkaos till shoppingfenomen

För att förstå varför det heter Black Friday i samband med shopping, måste vi titta på 1960-talets Philadelphia. Här började termen användas för att beskriva det kaos som uppstod dagen efter Thanksgiving. Stora folkmassor strömmade in i staden av två anledningar: för att påbörja sin julhandel och för att se den traditionella Army-Navy-fotbollsmatchen som hölls på lördagen.

Detta ledde till enorma trafikstockningar, trängsel i butikerna och en markant ökning av småbrott. Polisen i Philadelphia började kalla dagen för ”Black Friday” på grund av den tumultartade situationen de tvingades hantera. De arbetade långa skift för att kontrollera folkmassorna och hantera trafikproblemen.

Detta förklarar delvis varför det heter Black Friday, men det är inte hela historien. Butiksägare och handlare ogillade ursprungligen namnet på grund av dess negativa konnotationer. De associerade ”svart” med sorg och olycka och fruktade att det skulle avskräcka kunder. De försökte till och med att ändra det till ”Big Friday” för att ge dagen en mer positiv klang, men utan framgång.

Den ekonomiska tolkningen av varför det heter Black Friday

En populär förklaring till varför det heter Black Friday härrör från bokföringspraxis. Traditionellt markerade butiker förluster med rött och vinst med svart i sina räkenskaper. Black Friday blev dagen då många återförsäljare äntligen började göra vinst för året och gick från ”i rött” (med förlust) till ”i svart” (med vinst).Denna tolkning av varför det heter Black Friday började cirkulera på 1980-talet som ett sätt för handlare att ge en mer positiv spin åt namnet. Det var en smart marknadsföringsstrategi som hjälpte till att omvandla en dag som tidigare förknippats med kaos och negativa upplevelser till en dag fylld med shoppingmöjligheter och ekonomisk framgång.

Black Friday blir ett globalt fenomen

Under 1980-talet började detaljhandlare se potentialen i Black Friday och började erbjuda speciella rabatter och erbjudanden. Detta bidrog till att förändra uppfattningen om varför det heter Black Friday, från något negativt till en dag fylld med shoppingmöjligheter och fantastiska erbjudanden.

Fenomenet spred sig snabbt över USA och har under de senaste decennierna blivit ett globalt evenemang. Internets framväxt och e-handelns explosion har ytterligare förstärkt Black Fridays betydelse. Online-återförsäljare började erbjuda exklusiva ”cyber-deals”, vilket ledde till skapandet av ”Cyber Monday” – en online-shoppingdag som följer direkt efter Black Friday.

Black Friday i Sverige

I Sverige introducerades Black Friday först 2013, när flera butikskedjor och e-handelsföretag började erbjuda specialerbjudanden. Sedan dess har många undrat varför det heter Black Friday även här, trots att vi inte firar Thanksgiving. Svaret ligger i den globala handelns inflytande och konsumenternas intresse för bra erbjudanden.

Svenska konsumenter har snabbt anammat traditionen, och Black Friday har blivit en av årets största shoppingdagar i landet. E-handeln har spelat en särskilt viktig roll i Black Fridays framgång i Sverige, med många konsumenter som föredrar att göra sina inköp online för att undvika trängsel i butikerna.

Framtiden för Black Friday

Medan vi fortsätter att fråga oss varför det heter Black Friday, förändras fenomenet ständigt. Med ökad fokus på hållbarhet och medveten konsumtion kan vi förvänta oss nya trender och anpassningar av detta globala shoppingfenomen i framtiden.

Många företag experimenterar nu med mer hållbara alternativ, som att donera en del av intäkterna till välgörenhet eller erbjuda rabatter på miljövänliga produkter. Vissa varumärken har till och med börjat bojkotta Black Friday helt och hållet, och uppmanar istället sina kunder att konsumera mindre och mer genomtänkt.

Så varför heter det Black Friday egentligen?

Så, varför heter det Black Friday? Svaret ligger i en fascinerande kombination av historiska händelser, ekonomiska aspekter och kulturella upplevelser. Från att ha varit en beskrivning av trafikkaos i Philadelphia har termen utvecklats till att symbolisera årets största shoppingdag.

Black Friday har gått från att vara ett lokalt fenomen i USA till att bli en global shoppinghögtid som påverkar konsumtionsmönster världen över. Dess betydelse har förändrats över tid, från något negativt till en dag fylld med förväntningar och möjligheter för både handlare och konsumenter.

Oavsett om du planerar att delta i Black Friday eller inte, är det intressant att reflektera över varför det heter Black Friday och hur denna enkla fras har kommit att forma vår moderna konsumtionskultur. Nästa gång någon frågar dig ”Varför heter det Black Friday?” kan du dela med dig av denna fascinerande historia och kanske till och med starta en diskussion om konsumtion, handel och hållbarhet i vår globaliserade värld.